Συχνές Ερωτήσεις

Έχω ακούσει ότι κάποιες θεραπείες είναι πανάκριβες στον ειδικευμένο οδοντίατρο..

Οι θεραπείες μπορεί να κοστίζουν κατά τι περισσότερο στο ειδικευμένο οδοντίατρο, διότι ακριβώς ορισμένες είναι αρκετά εξειδικευμένες εργασίες και εκτελούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η ποιότητα τους σαφώς υπερτερεί, ενώ ο ασθενής δεν υποφέρει κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ούτε εμφανίζεται στον επαγγελματικό και κοινωνικό του περίγυρο “αμήχανος”.
Αυτό, επιτυγχάνεται διότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας του είναι πλήρως αποκαταστημένος αισθητικά και λειτουργικά, έτοιμος να δεχτεί τις τελικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν άριστη ποιότητα και τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής.

Τα έχω φτιάξει τα δόντια μου. Πρέπει να ξαναπάω στον οδοντίατρο και πότε?

Προληπτικά, πρέπει να ακολουθείται ένα πρόγραμμα καθαρισμών κάθε 4-6 μήνες, το οποίο δίνει στο τέλος της θεραπείας ο οδοντίατρος.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού ελέγχεται όλη η στοματική κοιλότητα, έτσι ώστε να προλαμβάνονται τυχόν προβλήματα στην αρχή τους.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στον οδοντίατρο?

Μόλις δούμε τα πρώτα προβλήματα στα δοντάκια του ή κι αν δεν δούμε τίποτα για συχνές φθοριώσεις και έλεγχο της εναλλαγής των δοντιών του σε μόνιμα, έτσι ώστε να σταλεί έγκαιρα για ορθοδοντική θεραπεία αν χρειαστεί..

Φταίω εγώ που χάλασαν τα δόντια μου?

Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη καταστροφή των δοντιών.
Μπορεί να είναι προβλήματα υγείας, κακή οδοντική ουσία (<κακή πάστα>), κακές διατροφικές συνήθειες (γλυκά, κλπ), ασυνήθιστες έξεις, κακή μεταχείριση των δοντιών ή ακόμα και ανεπαρκής οδοντιατρική αντιμετώπιση.

Τρίζω-σφίγγω τα δόντια μου. Τι να κάνω?

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε νευρικούς ασθενείς. Για τη θεραπεία του προτείνεται νάρθηκας βρυγμού (πολύ απλή θεραπεία) φτιαγμένος από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο που συνεργάζεται ο οδοντίατρος σας.

Θέλω να επισκεφτώ τον οδοντίατρο αλλά φοβάμαι ...!

Είναι το συχνότερο πρόβλημα. Πέρασε ο καιρός που ο οδοντίατρος ήταν κάτι τρομακτικό. Πλέον με τη χρήση τοπικών αναισθητικών (gel ή spray) πριν την αναισθησία, οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν καν το τσίμπημα της βελόνας.
Θυμηθείτε ότι αν τηρείτε την τακτική επίσκεψη των 6 μηνών, τα προβλήματα θα προλαμβάνονται σε τόσο μικρό στάδιο που η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα είναι χαρά και ευχαρίστηση!

Τι παραπάνω από την χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας μπορώ να κάνω για να εξασφαλίσω την απαραίτητη ποσότητα φθορίου στα δόντια μου;

Το φθόριο παίζει σημαντικό ρόλο για την προφύλαξη από την τερηδόνα. Συνεπώς, εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία ώστε να ενισχύσει την φθορίωση των δοντιών σας εάν υπάρχει τάση για τερηδόνα. Η πρόσληψη του φθορίου μπορεί να αυξηθεί από την χρήση βρώσιμου αλατιού και ειδικών τζελ φθορίου. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αρκετές να εγγυηθούν μια επαρκή πρόσληψη φθορίου, ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει δισκία φθορίου ή να εφαρμόσει φθόριο κατευθείαν στα δόντια..

Η λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών;

Η λεύκανση πλέον εφαρμόζεται με σύγχρονες τεχνικές, οι οποίες σε συνδυασμό με τα νέα υλικά δεν βλάπτουν τα δόντια. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η επιφάνεια των δοντιών μετά τη λεύκανση δεν επηρεάζεται. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η όλη διαδικασία να γίνεται στο ιατρείο υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Συστήνεται να αποφεύγουμε να κάνουμε μόνοι μας τη λεύκανση στο σπίτι, αφενός γιατί δε γνωρίζουμε αν το υλικό του εμπορίου είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αφετέρου γιατί μία πιθανή επιπλοκή δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χωρίς ιατρική συμβουλή.!

Τα λευκά σφραγίσματα είναι ανθεκτικά όπως τα μαύρα;

Κανένα υλικό σφραγίσματος δεν κρατάει για πάντα. Τα σύγχρονα λευκά υλικά έχουν κατά πολύ βελτιωμένες ιδιότητες σε σχέση με το παρελθόν και σε συνδυασμό με την άριστη αισθητική που προσφέρουν, προτιμώνται όλο και περισσότερο.

Αισθάνομαι πόνο στα δόντια μου, όταν πίνω κάτι κρύο η ζεστό. Τί συμβαίνει;

Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλετε στα εξής: α) σε περιοδοντική νόσο, β) σε διάβρωση και αποτριβή της αδαμαντίνης λόγω όξινων τροφών, γ) σε έντονο βούρτσισμα, δ) σε χρήση οδοντόκρεμας με υψηλό δείκτη αποτριβής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας.

Τα νεογιλά (πρώτα) δόντια αφού θα αλλάξουν, τι πειράζει αν χαλάσουν;

Τα νεογιλά δόντια των παιδιών, αποτελούν τους οδηγούς για τη σωστή ανατολή και θέση των μόνιμων δοντιών. Η πρόωρη απώλεια νεογιλών, μπορεί να οδηγήσει σε ορθοδοντικές ανωμαλίες, διαταραχές στην σύγκλιση, τη μάσηση και την ομιλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νεογιλά δόντια είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα από ότι τα μόνιμα, ένας ακόμη λόγος για να τα φροντίζουμε καθημερινά.

Νιώθω έντονο πόνο κατά την μάσημα τροφής. Τι συμβαίνει;

Τα αίτια μπορεί να ποικίλλουν. Ένα δόντι με κάταγμα, με τερηδόνα ή με ένα σφράγισμα που έχει υποχωρήσει δίνει αυτό το σύμπτωμα. Επίσης μπορεί να έχει προκληθεί βλάβη στον πολφό του δοντιού.

Η υγεία των δοντιών μου, μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία μου;

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μολύνσεις στο στόμα και η κακή υγεία των δοντιών, μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου για έλεγχο;

Στους οδοντιατρικούς ελέγχους, ο οδοντίατρος εξετάζει την οδοντοστοιχία καθώς και την στοματική κοιλότητα. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα δοντιών όπως παθήσεις των ούλων και υφιστάμενη ή αρχική τερηδόνα, με το να κοιτάξει προσεκτικά τα ούλα, την βλεννογόνο και την επιφάνεια των δοντιών. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος μπορεί να δώσει εξειδικευμένες συμβουλές για την στοματική υγιεινή ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη ασθενειών. Συνεπώς, προτείνεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για έλεγχο 2 φορές τον χρόνο.

Τί είναι η διάβρωση του σμάλτου και τι μπορώ να κάνω για να την αποτρέψω;

Το σμάλτο δημιουργεί μια ασπίδα πάνω από την οδοντίνη και το κόκαλο του δοντιού και δεν συνδέεται με τα νεύρα. Συνεπώς, η καταστροφή του σμάλτου δεν προκαλεί πόνο αρκεί η καταστροφή να μην φθάσει μέχρι την οδοντίνη. Εάν το σμάλτο καταστραφεί, δεν μπορεί να αναδομηθεί από μόνο του μιας και δεν αποτελείται από ζωντανά κύτταρα. Η διάβρωση του σμάλτου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το μαλάκωμα του σκληρού στρώματος του δοντιού για παράδειγμα από την πρόσληψη όξινων τροφών. Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων από τα υπολείμματα τροφών και η μετατροπή τους σε υπο προϊόντα μπορεί να είναι ο λόγος για την διάβρωση του σμάλτου.

Τι σημαίνει σωστή φροντίδα του στόματος από εμένα τον/ την ίδιο /α?

Ο οδοντίατρος μετά το τέλος της θεραπείας δίνει οδηγίες στοματικής υγιεινής.
Πως βουρτσίζουμε, πόσο συχνά, πως χρησιμοποιούμε οδοντιατρικό νήμα και αν χρειάζεται κάποιο άλλο βοήθημα (μεσοδόντια βουρτσάκια,super floss,στοματικό διάλυμα, κ.α.) για συχνές φθοριώσεις και έλεγχο της εναλλαγής των δοντιών του σε μόνιμα, έτσι ώστε να σταλεί έγκαιρα για ορθοδοντική θεραπεία αν χρειαστεί.

Μυρίζει το στόμα μου. Γιατί? Τι μπορώ να κάνω γι’αυτό?

Είναι κάτι που συναντάμε αρκετά συχνά. Οπωσδήποτε η πρώτη ενέργεια είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να γίνει ένας πολύ καλός καθαρισμός και έλεγχος του στόματός σας. Αν υπάρχουν χαλασμένα δόντια πρέπει να θεραπευτούν άμεσα. Από τον οδοντίατρό σας θα σας δωθούν οδηγίες στοματικής υγιεινής με τη χρήση κατάλληλων προιόντων.

Είμαι έγκυος. Μπορώ να πάω στον οδοντίατρο?

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσεται ουλίτιδα η οποία πολλές φορές πανικοβάλλει τη μέλλουσα μητέρα. Σ’αυτό που πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι η στοματική υγιεινή, γι’αυτό προτείνεται καθαρισμός των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Οι θεραπείες είναι περιορισμένες και αν χρειαστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει σε νοσοκομειακές συνθήκες για την ασφάλεια της εγκύου και του εμβρύου. Καλό θα είναι όταν μια γυναίκα αποφασίζει να γίνει μητέρα να έχει αποκαταστήσει ότι χρειάζεται στο στόμα της.

.

Έχω στραβά ή αραιά ή σκούρα ή κοντά δόντια. Τι μπορώ να κάνω?

Το κομμάτι αυτό αφορά στην αισθητική οδοντιατρική και ο οδοντίατρος σας θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη λύση στην κάθε περίπτωση. Μετά από λεπτομερή συζήτηση με τον ιατρό σας θα επιλεγεί η κατάλληλη λύση και να είστε σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο είναι απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση ενόχλησης όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.

Τί μπορεί να προκαλέσει χρώση στα δόντια;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών. Οι σημαντικότεροι είναι: α) η ηλικία, αφού όσο μεγαλώνουμε τα δόντια σκουραίνουν, β) διάφορες τροφές όπως κόκκινο κρασί, σοκολάτα, τσάι, παντζάρια, καρότα, αναψυκτικά, γ) το κάπνισμα, δ) ο τραυματισμός των δοντιών.

Ποιά η διαφορά του γενικού/χειρουργού οδοντιάτρου από τον ειδικευμένο προσθετολόγο οδοντίατρο;

Ο καλύτερος τρόπος να δεί κάποιος τη διαφορά, όσον αφορά για παράδειγμα την αισθητική πλευρά, είναι με μια φωτογραφία-μια εικόνα χίλιες λέξεις!

.

Το δόντι μου πρήστηκε, αν πάρω αντιβίωση θα περάσει;

Όχι. Η αντιβίωση θα βελτιώσει το πρήξιμο και τα συμπτώματα, αλλά μόνο προσωρινά. Η οριστική θεραπεία είναι η απονεύρωση του δοντιού που πάσχει, ώστε να αφαιρεθεί το αίτιο που είναι ο μολυσμένος πολφός.

Μπορεί ένα σφραγισμένο δόντι να χαλάσει ξανά;

Ναι. Μάλιστα ένα δόντι που είναι ήδη σφραγισμένο, έχει αυξημένες πιθανότητες να προσβληθεί ξανά από τερηδόνα σε σχέση με ένα ακέραιο δόντι. Παράλληλα τα σφραγίσματα θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά από τον οδοντίατρο, για τυχόν φθορά και αντικατάσταση τους.

Εάν ένα δόντι κουνιέται μπορεί να σωθεί;

Ένα δόντι το οποίο κουνιέται, δε σημαίνει ότι είναι καταδικασμένο. Ανάλογα με το βαθμό κινητικότητας του δοντιού, την κλινική και ακτινογραφική του εικόνα, ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για το αν και πως μπορεί να σωθεί.

Γιατί ματώνουν τα ούλα μου κατά το βούρτσισμα;

Η αιμορραγία των ούλων είναι ένδειξη φλεγμονής (ουλίτιδας), γι αυτό επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας.

Αν με πιάσει ξαφνικός πονόδοντος, τι να κάνω για να ανακουφιστώ;

Αρχικά τηλεφωνήστε στον οδοντίατρο σας, το συντομότερο δυνατόν. Πάρτε ένα παυσίπονο, αλλά όχι αντιβίωση, εκτός αν σας το συστήσει ο οδοντίατρος. Μην καταφύγετε σε γιατροσόφια, όπως ούζο ή ασπιρίνη πάνω στο δόντι, γιατί και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα δόντια.

Βουρτσίζω καθημερινά τα δόντια μου, αλλά δημιουργείται πέτρα πολύ γρήγορα, τι φταίει;

Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων, των οποίων η σύσταση του σάλιου οδηγεί σε γρήγορη δημιουργία πέτρας στο στόμα. Σε αυτήν την περίπτωση, μην αμελείτε τον οδοντιατρικό καθαρισμό ανά 4 μήνες περίπου.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα δόντια μου από τις καθημερινές επιθέσεις;

Η ανάπτυξη στοματικών παθήσεων όπως η τερηδόνα, οι φλεγμονές των ούλων και η περιοδοντίτιδα μπορούν να αποτραπούν εάν κάποιος προσέχει στην στοματική του υγιεινή  και παίρνει τις προφυλάξεις του. Πρώτα απ’ όλα, η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για να απομακρύνονται τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και τερησόνα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για τα μεσοδόντια διαστήματα, ώστε να απομακρύνετε υπολείμματα τροφών και κρυμμένα βακτήρια. Επιπλέον, ξεπλένετε τα δόντια σας με αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα, ώστε να βοηθήσετε στην προφύλαξη των δοντιών σας.

Επιπλέον, μια σωστή διατροφή βοηθά την υγεία των δοντιών σας. Τροφές όπως  τα ωμά λαχανικά  και το σταρένιο ψωμί τα οποία πρέπει να μασηθούν καλά, βοηθούν στον καθαρισμό της επιφάνειας των δοντιών. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης όπως η λεμονάδα ανάμεσα στα γεύματα καθώς βοηθούν στην δημιουργία τερηδόνας. Προτείνεται να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα ώστε να διεγείρετε η παραγωγή σάλιου που αποτρέπει τα βακτήρια από το να κολλάνε στην επιφάνεια των δοντιών. Δύο φορές τον χρόνο, η επίσκεψη στον οδοντίατρο βοηθά στο να εντοπίζονται και να αποτρέπονται οι παθήσεις των δοντιών. Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία ή να προτείνει εξειδικευμένο πρόγραμμα στοματικής φροντίδας για να διασφαλίσει την στοματική υγεία.

Πως δουλεύει η λευκαντική οδοντόκρεμα;

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες περιέχουν ήπια λειαντικά, όπως hydrated silica ή ενεργά συστατικά με ιδιότητες κατά των λεκέδων. Αυτά τα λειαντικά διαλύουν τους λεκέδες που προκαλούνται στην επιφάνεια των δοντιών από την κατανάλωση σκούρων αναψυκτικών, όπως το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί ή το κάπνισμα. Με την απομάκρυνση αυτών των λεκέδων, η κιτρινωπή επιφάνεια καθαρίζεται και τα δόντια φαίνονται πιο λευκά και πάλι.

Εδώ θα βρείτε συχνές οδοντιατρικές ερωτήσεις. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να σας λυθεί κάθε απορία σχετική με τις σύγχρονες οδοντιατρικές θεραπείες. Εάν οι ερωτήσεις που θα βρείτε δεν καλύπτουν την δική σας περίπτωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας από την σελίδα της επικοινωνίας και θα φροντίσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο

Άμεση Επικοινωνία

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το Email σας (απαραίτητο)

Μήνυμα

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.