Μόλις δούμε τα πρώτα προβλήματα στα δοντάκια του ή κι αν δεν δούμε τίποτα για συχνές φθοριώσεις και έλεγχο της εναλλαγής των δοντιών του σε μόνιμα, έτσι ώστε να σταλεί έγκαιρα για ορθοδοντική θεραπεία αν χρειαστεί..
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε νευρικούς ασθενείς. Για τη θεραπεία του προτείνεται νάρθηκας βρυγμού (πολύ απλή θεραπεία) φτιαγμένος από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο που συνεργάζεται ο οδοντίατρος σας.
Τα νεογιλά δόντια των παιδιών, αποτελούν τους οδηγούς για τη σωστή ανατολή και θέση των μόνιμων δοντιών. Η πρόωρη απώλεια νεογιλών, μπορεί να οδηγήσει σε ορθοδοντικές ανωμαλίες, διαταραχές στην σύγκλιση, τη μάσηση και την ομιλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νεογιλά δόντια είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα από ότι τα μόνιμα, ένας ακόμη λόγος για να τα φροντίζουμε καθημερινά.
Τα αίτια μπορεί να ποικίλλουν. Ένα δόντι με κάταγμα, με τερηδόνα ή με ένα σφράγισμα που έχει υποχωρήσει δίνει αυτό το σύμπτωμα. Επίσης μπορεί να έχει προκληθεί βλάβη στον πολφό του δοντιού.
Στους οδοντιατρικούς ελέγχους, ο οδοντίατρος εξετάζει την οδοντοστοιχία καθώς και την στοματική κοιλότητα. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα δοντιών όπως παθήσεις των ούλων και υφιστάμενη ή αρχική τερηδόνα, με το να κοιτάξει προσεκτικά τα ούλα, την βλεννογόνο και την επιφάνεια των δοντιών. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος μπορεί να δώσει εξειδικευμένες συμβουλές για την στοματική υγιεινή ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη ασθενειών. Συνεπώς, προτείνεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για έλεγχο 2 φορές τον χρόνο.
Είναι κάτι που συναντάμε αρκετά συχνά. Οπωσδήποτε η πρώτη ενέργεια είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να γίνει ένας πολύ καλός καθαρισμός και έλεγχος του στόματός σας. Αν υπάρχουν χαλασμένα δόντια πρέπει να θεραπευτούν άμεσα. Από τον οδοντίατρό σας θα σας δωθούν οδηγίες στοματικής υγιεινής με τη χρήση κατάλληλων προιόντων.
.
Εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο είναι απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση ενόχλησης όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.
.
Ναι. Μάλιστα ένα δόντι που είναι ήδη σφραγισμένο, έχει αυξημένες πιθανότητες να προσβληθεί ξανά από τερηδόνα σε σχέση με ένα ακέραιο δόντι. Παράλληλα τα σφραγίσματα θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά από τον οδοντίατρο, για τυχόν φθορά και αντικατάσταση τους.
Ένα δόντι το οποίο κουνιέται, δε σημαίνει ότι είναι καταδικασμένο. Ανάλογα με το βαθμό κινητικότητας του δοντιού, την κλινική και ακτινογραφική του εικόνα, ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για το αν και πως μπορεί να σωθεί.
Αρχικά τηλεφωνήστε στον οδοντίατρο σας, το συντομότερο δυνατόν. Πάρτε ένα παυσίπονο, αλλά όχι αντιβίωση, εκτός αν σας το συστήσει ο οδοντίατρος. Μην καταφύγετε σε γιατροσόφια, όπως ούζο ή ασπιρίνη πάνω στο δόντι, γιατί και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα δόντια.
Η ανάπτυξη στοματικών παθήσεων όπως η τερηδόνα, οι φλεγμονές των ούλων και η περιοδοντίτιδα μπορούν να αποτραπούν εάν κάποιος προσέχει στην στοματική του υγιεινή και παίρνει τις προφυλάξεις του. Πρώτα απ’ όλα, η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για να απομακρύνονται τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και τερησόνα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για τα μεσοδόντια διαστήματα, ώστε να απομακρύνετε υπολείμματα τροφών και κρυμμένα βακτήρια. Επιπλέον, ξεπλένετε τα δόντια σας με αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα, ώστε να βοηθήσετε στην προφύλαξη των δοντιών σας.
Επιπλέον, μια σωστή διατροφή βοηθά την υγεία των δοντιών σας. Τροφές όπως τα ωμά λαχανικά και το σταρένιο ψωμί τα οποία πρέπει να μασηθούν καλά, βοηθούν στον καθαρισμό της επιφάνειας των δοντιών. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης όπως η λεμονάδα ανάμεσα στα γεύματα καθώς βοηθούν στην δημιουργία τερηδόνας. Προτείνεται να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα ώστε να διεγείρετε η παραγωγή σάλιου που αποτρέπει τα βακτήρια από το να κολλάνε στην επιφάνεια των δοντιών. Δύο φορές τον χρόνο, η επίσκεψη στον οδοντίατρο βοηθά στο να εντοπίζονται και να αποτρέπονται οι παθήσεις των δοντιών. Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία ή να προτείνει εξειδικευμένο πρόγραμμα στοματικής φροντίδας για να διασφαλίσει την στοματική υγεία.
Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες περιέχουν ήπια λειαντικά, όπως hydrated silica ή ενεργά συστατικά με ιδιότητες κατά των λεκέδων. Αυτά τα λειαντικά διαλύουν τους λεκέδες που προκαλούνται στην επιφάνεια των δοντιών από την κατανάλωση σκούρων αναψυκτικών, όπως το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί ή το κάπνισμα. Με την απομάκρυνση αυτών των λεκέδων, η κιτρινωπή επιφάνεια καθαρίζεται και τα δόντια φαίνονται πιο λευκά και πάλι.