Εμφυτεύματα

Το οδοντικό εμφύτευμα ή απλά εμφύτευμα ή βιδωτό δόντι, είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού που τοποθετείται μέσα στο οστό της γνάθου, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια. Τα σύγχρονα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα (τιτάνιο) αλλά και οι τεχνικές τοποθέτησής τους σημειώνουν ραγδαία εξέλιξη, ώστε τα ποσοστά επιτυχίας τους να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ για τις ηγέτιδες εταιρείες κατασκευής εμφυτευμάτων να προσεγγίζουν την απόλυτη επιτυχία

Σχέδιο θεραπείας

Μετά από μια σειρά οδοντιατρικών ακτινογραφιών που είναι απαρραίτητες για τη συγκρότηση του σχεδίου θεραπείας, ο ασθενής χρειάζεται να συζητήσει με τον οδοντίατρο για την προσθετική εργασία που απαιτείται. Όπως σε ένα κτίριο είναι πολύ σημαντικά τα θεμέλια, αλλά εξαρτώνται από το κτίριο που θα στηρίξουν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα εμφυτεύματα. Χρειάζεται συνεπώς, να εκπονηθεί το σχέδιο θεραπείας από τον οδοντίατρο σε συνεργασία με τον χειρουργό που θα μελετήσει και θα ολοκληρώσει την χειρουργική τοποθέτηση τους, ενώ είναι απαραίτητο να παρίσταται ο οδοντίατρος κατά την χειρουργική τοποθέτηση

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι :

● Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς
● Υγιές οστό με επαρκές ύψος, πάχος & πυκνότητα (ελέγχεται με αξονική τομογραφία καθώς εκτός του ύψους και του πλάτους, η αξονική δίνει την τρίτη διάσταση, του πάχους)
● Μη ύπαρξη ενεργής ουλίτιδας & περιοδοντίτιδας
● Εφαρμογή από τον ασθενή επαρκούς στοματικής υγιεινής
● Μη ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως μη ελεγχόμενος διαβήτης, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία)
● Να μην βρίσκεται ο ασθενής υπό αντιπηκτική θεραπεία ή να έχει μειωμένη αμυντική και επουλωτική λειτουργία
● Μη ύπαρξη υπερπαραθυροειδισμού

Να σημειωθεί πως η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα

Πλεονεκτήματα :

● Άψογη αισθητική
● Ασφαλής λύση
● Δεν περιορίζεται η διάρκεια ζωής των παρακειμένων δοντιών
● Απαλλαγή από ενοχλητικούς τριγμούς ή παραμόρφωση της φωνής
● Άνετη και σταθερή αποκατάσταση των δοντιών
● Ποσοστό επιτυχίας στατιστικά υψηλό
● Άριστη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των δοντιών
● Από επιστημονική άποψη, μακροβιότερη και οπωσδήποτε αξιόπιστη λύση
● Δεν απαιτείται να τροχιστούν υγιή δόντια ώστε, όπως συνέβαινε, να τοποθετηθεί γέφυρα
● Ακίνδυνο για την γενική υγεία του ασθενούς
● Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, υλικό αντιαλλεργικό και βιοσυμβατό με τον οργανισμό
● Αποφεύγεται η τοποθέτηση κινητής οδοντοστοιχίας (μασέλας)

Συχνές Ερωτήσεις για τα Εμφυτεύματα

Τι είναι τα εμφυτεύματα ;

Τα φυτευτά δόντια ή αλλιώς οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια μεταλλική ρίζα δοντιού, ειδικής κατασκευής, τα οποία τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου στη θέση δοντιών που λείπουν. Πάνω τους τοποθετείται μία στεφάνη, που αντικαθιστά τη μύλη του δοντιού που λείπει.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς που έχουν χάσει τα δόντια τους «μία δεύτερη λύση» σε όσους δεν θέλουν τον τροχισμό των γειτονικών δοντιών ή την τοποθέτηση μιας οδοντοστοιχίας.

Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται - αντενδείκνυται η τοποθέτηση εμφυτεύματος ;

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το διαθέσιμο οστό, η μάσηση, η γενική υγεία του ασθενούς και τέλος ο οικονομικός παράγοντας. Δεν παίζει ρόλο η ηλικία αλλά σίγουρα παίζει ρόλο η σχολαστική στοματική υγιεινή του ασθενούς.

Περιπτώσεις όπου τα εμφυτεύματα μπορεί να μην είναι κατάλληλα ή να έχουν αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας είναι οι μανιώδεις καπνιστές, όσοι κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ, ασθενείς με μη θεραπευμένη περιοδοντική νόσο, ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ακτινοβολίας, ασθενείς με μη ελεγχόμενο διαβήτη, ασθενείς που έχουν λάβει ενδοφλεβίως διφωσφονικά, ασθενείς με οστεοπόρωση (συγκεκριμένες περιπτώσεις), ασθενείς με κακή ποιότητα οστού, ασθενείς με ανεπαρκές ύψος ή πλάτος οστού, οικονομικός και ψυχολογικός παράγοντας και ασθενείς με μη θεραπευμένο βρουξισμό.

Ποιοι είναι οι λόγοι που θα με ωθήσουν ώστε να προτιμήσω την τοποθέτηση ενός εμφυτευματος αντί για μια γέφυρα ή στεφάνη ;

Οι λόγοι τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι αρκετά ισχυροί έναντι μιας γέφυρας ή στεφάνης. Πρώτα από όλα δεν χρειάζεται να τροχιστούν γειτονικά δόντια. Παράλληλα αποφεύγεται η τοποθέτηση οδοντοστοιχίας, γεγονός απαραίτητο, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, που επιβάλλεται η αισθητική οδοντιατρική. Τέλος, η χρήση εμφυτευμάτων έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από οποιαδήποτε άλλη προσθετική εργασία.

Ο λόγος αποφυγής τοποθέτησης εμφυτεύματος είναι ο οικονομικός, μια και το κόστος τοποθέτησης εμφυτεύματος είναι περισσότερο αυξημένο σε σχέση με την γέφυρα, την οδοντοστοιχία ή την στεφάνη. Επιπλέον η χρονική διάρκεια της θεραπείας διαρκεί περισσότερο. Σαν λύση σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται η προσωρινή αποκατάσταση, μέχρι την τελική φάση της θεραπείας.

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο επώδυνη είναι ;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία και έτσι επιτυγχάνεται η ανώδυνη επέμβαση, με την προϋπόθεση πριν γίνει η χειρουργική επέμβαση να έχει χορηγηθεί στο ασθενή φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα συνεχιστεί για διάστημα 7 ημερών μετά την τοποθέτηση.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας των οδοντικων εμφυτευματων ;

Η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων στο μπροστινό τμήμα της κάτω γνάθου μπορεί να φτάσει το ποσοστό επιτυχίας του 98% – 100%
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, η επιτυχία των εμφυτευμάτων στο μπροστινό τμήμα της άνω γναθου είναι 90% – 95%, ενώ στο πίσω τμήμα της ανω και κατω γναθου ειναι 85% – 95%
Το ποσοστό επιτυχίας στην πρακτική μας, αγγίζει το 99% για τα εμφυτευματα που έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα.