Σφραγίσματα

Η συνθετική ρητίνη (λευκό σφράγισμα δοντιού) είναι ένα πολυμερές υλικό το οποίο μπορεί να κολλήσει στον οδοντικό ιστό και να αντικαταστήσει ένα τμήμα του δοντιού που λείπει
Στην οδοντιατρική μας κλινική γίνεται έλεγχος με ηλεκτρονικό φασματογράφο (spectrophotometer) πριν και μετά την θεραπεία της έμφραξης δοντιού, ώστε να επιτευχθεί με ακρίβεια η χρωματική ομοιότητα δοντιού – σφραγίσματος

Με τα λευκά σφραγίσματα μπορούμε :

να αντικαταστήσουμε τα μαύρα σφραγίσματα με αισθητικά λευκά σφραγίσματα
να κλείσουμε κενά ανάμεσα στα δόντια που δημιουργούν ερεθισμό στα ούλα
να συμπληρώσουμε λευκό σφράγισμα σε κίτρινες περιοχές που έχουν φθορά (όπως για παράδειγμα κοπτικές επιφάνειες των δοντιών της κάτω γνάθου)
να καλύψουμε αυχενικά με λευκό σφράγισμα τα δόντια που έχουν ευαισθησία
να αντικαταστήσουμε τα παλιά λευκά σφραγίσματα που έχουν απορροφήσει χρωστικές
Τα σφραγίσματα ρητίνης έχουν ως πλεονέκτημα :

την υψηλή αισθητική, καθώς δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι
την επιδιόρθωση γωνίας που έχει σπάσει κατά την μάσηση ή λόγω ατυχήματος ή ακόμα και λόγω τριγμού Παράλληλα :

απαιτούν λιγοστό χρόνο
ολοκληρώνονται σε μια μόνο επίσκεψη στον οδοντίατρο
έχουν άριστη αναμενόμενη αντοχή και επιπλέον
το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την βελτίωση της όψης των μπροστινών δοντιών

Συχνές Ερωτήσεις για τα Σφραγίσματα

Τι χρονική διάρκεια έχει ένα άσπρο σφράγισμα ;

Η διάρκεια ενός λευκού σφραγίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως : από την αρχική έκταση της βλάβης, την αρχική καλή παρασκευή, την μετέπειτα διατήρηση άριστης στοματικής υγείας, την διατροφή, την μάσηση, το τρίξιμο των δοντιών κ.α.

Έχω μια τρύπα στο δόντι μου, χρειάζεται σφραγισμα ;

Χρειάζεται σίγουρα εξέταση από οδοντίατρο, ίσως χρειαστεί και μια ακτινογραφία. Σε περίπτωση που δεν έχετε αισθανθεί πόνο, με κάθε επιφύλαξη, το πιθανότερο είναι πως ναι. Θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο για έγκαιρη και σίγουρη διάγνωση.

Τα «λευκα» σφραγισματα είναι ανθεκτικά όπως τα «μαυρα» ;

Υπάρχουν πλέον νέα αισθητικά υλικά με ιδιότητες ανάλογες με τα «μαύρα» σφραγίσματα, τα οποία αποδεικνύονται εξίσου επιτυχημένα. Το προσδόκιμο ζωής ενός «λευκού» σφραγίσματος εξαρτάται από τον βαθμό δαγκώματος των δοντιών μεταξύ τους. Ο οδοντίατρος μετά την εξέταση του ασθενούς, έχει την δυνατότητα να συμβουλεύσει σχετικά με το προσδόκιμο ζωής των «λευκών» σφραγισμάτων

Αξίζει να αντικαταστήσω τα «μαύρα» σφραγίσματα με «λευκά» ;

Συνήθως όχι. Λόγοι αισθητικοί όμως, πιθανό να σας οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Σε μερικές περιπτώσεις ο οδοντίατρος είναι πιθανό να διαπιστώσει και εκείνος πως χρειάζεται αντικατάσταση των παλαιών σας εμφράξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα είναι να συζητήσετε κάτι τέτοιο με τον οδοντίατρο σας.

Ο υδράργυρος στις εμφραξεις αμαλγάματος είναι τοξικός ;

Υπάρχει μια διένεξη για τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις υγείας των «μαύρων» σφραγισμάτων, που είναι κοντά στο 50% του υδαργύρου και γενικά έχουν λιγότερο από 40% άργυρο σε αυτές. Παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος είναι τοξικός, θεωρείται πως δεν κυκλοφορεί στο σώμα όταν χρησιμοποιείται ως υλικό έμφραξης.

Πρόσφατη έρευνα, όμως, φαίνεται να δείχνει ότι τα «μαύρα» σφραγίσματα απελευθερώνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό ατμών υδραργύρου κατά την διάρκεια της μάσησης. Το εάν και κατά πόσο αυτό το μικρό ποσοστό υδραργυρου είναι επιβλαβές για το σώμα, είναι αντικείμενο αμφισβήτησης. Ωστόσο, ποτέ δεν αποδείχθηκε απόλυτα και με ακρίβεια βλάβη από την συγκέντρωση υδραργύρου σε εμφράξεις αμαλγαματος.